Jenkkiruoka/ Liha/ Sianliha/ Slow food

Herkullinen Pulled Pork valmistuu itsekseen uunissa

Tämä ohje on ollut yksi suosituimmista resepteistä Mimosalsa-ruokablogissani. Pulled pork toimii mainiosti vaikkapa talven rennoissa kekkereissä, pikkujouluista uudenvuoden valvojaisiin. Possu maistuu hyvin tuoreen sämpylän tai vastaavan välissä, ja höysteeksi sopii hyvin mm. kirpakka coleslaw. Valmistumista odotellessa ehtii keittelemään barbequekastikkeet poikineen – tai tekemään jotain ihan muuta. Pitkästä kokonaisvalmistusajasta huolimatta possu onkin aika vaivaton valmistaa.

Pulled porkiin käytetään usein possun lapaa tai etuselkää eli kassleria. Pari kiloa menee kasaan niin, että siitä syö ehkä nelisen ihmistä, ja kahdestaankin sen saa tuhottua pikapikaa.

Jenkkityylisten grillaus- tai savustusmahdollisuuksien puutteessa päädyin tässä possun valmistamiseen uunissa. Kattilassakin sitä monet näkyvät keittelevän, mikä voi olla myös mehevä vaihtoehto. Tämä ohje noudattelee aika tarkkaan suosittua Kevin & Amanda’s -blogin ohjetta.

Possulle tehdään ensin kuivamausteseos, jota hyödynnetään kautta linjan. Marinoin possun lapaa yön yli jääkaapissa marinadiliemessä. Uunissa possun saaminen 93-asteiseksi kestää karkeasti 7-10 tuntia, ja sen jälkeen jäähdyttelyyn 76-asteiseksi menee vielä pari tuntia. (Reilusti pidempäänkin paistamisessa voi lukijakokemusten mukaan mennä, mm. lihavalinnasta riippuen!)

Tarjoiluvaiheessa possun kylkeen kuuluu mielestäni kiinteänä osana myös jokin mieleinen barbequekastike. Itse löysin ihanan Weberin barbequekastikkeen Sitruunaruohosta.

Pulled Pork uunissa

Serves: 4-6
Cooking Time: 1 vrk

Ingredients

 • noin 2 kilon kimpale possun lapaa tai etuselkää eli kassleria
 • lihalämpömittari
 • (uunilämpömittarikin on hyödyksi)
 • iso minigrip-pussi (2 tai 4 l) tai iso suljettava rasia marinointia varten


 • KUIVAMAUSTESEOKSEEN:
 • 1 rkl jauhettua juustokuminaa
 • 1 rkl paprikajauhetta
 • 1 rkl chilijauhetta
 • 1 rkl cayennepippuria
 • 1 rkl vastarouhittua mustapippuria
 • 1 rkl suolaa
 • 1 rkl sipulijauhetta
 • 1 rkl valkosipulijauhetta
 • reilu 1 dl (kukkurallinen) ruskeaa sokeria, esim. fariini


 • MARINADIIN:
 • 1 dl suolaa
 • 1 dl sokeria
 • 2 l vettä
 • 3 rkl tekemääsi kuivamausteseosta
 • 2 laakerinlehteä

Instructions

Yleistä aikataulutuksesta:

1

Valmista kuivamausteseos ja marinadi esim. illalla, jotta voit kätevästi marinoida possua yön yli jääkaapissa (marinointiaika mieluiten ainakin 8 tuntia).

Kuivamausteseos ja marinadi:

2

Sekoita kuivamausteseoksen ainekset hyvin keskenään ja sulje se vaikkapa pieneen purkkiin. Kiehauta marinadin ainekset kattilassa niin, että suola ja sokeri sulavat nesteeseen. Jäähdytä marinadiliemi.

3

Varaa marinoimista varten tiiviiksi suljettava astia (esim. iso kannellinen rasia) tai iso minigrip-pussi (2-4 l), jonka saa kätevästi ilmatiiviiksi. Laita liha astiaan ja kaada jäähtynyt marinadiliemi lihan päälle. Lihan tulisi peittyä kokonaan. Anna lihan imeä makuja marinadista ainakin sen 8 tuntia, ja käännä liha kertaalleen marinoimisen aikana, jos se on astiassa eikä pussissa.

Paistovalmistelut:

4

Ota marinoitunut liha jääkaapista huoneenlämpöön ainakin puolisen tuntia aikaisemmin. Lämmitä uuni noin 110 asteiseksi. Uunit voivat olla yllättävän epätarkkoja pienemmillä lämpötiloilla paistettaessa, joten tässä kohtaa uunilämpömittari auttaa todellisen lämpötilan selville saamisessa.

5

Varaa possulle reunallinen paistoastia – nestettä irtoaa ainakin hiukan.

6

Kuivaa liha nukkaamattomalla paperilla tms, ja hiero lihan pintaan kauttaaltaan kuivamausteseosta. Hiero kunnolla, niin että mausteseos uppoaa lihan syihin, eikä ole enää pois varisevan tuntuista. Mausteseosta saa jäädä jäljelle vielä kypsän lihan maustamista varten – tai jos kaikki menee, niin äkkiäkös tuota sekoittelee tarvittaessa lisää myöhemmin.

7

Aseta lihalämpömittari possun paksuimpaan kohtaan, niin ettei se koske luuhun. Minun possuni on ollut uuniin mennessä 11-15 -asteinen.

Possun paistaminen:

8

Työnnä sika uuniin keskitasolle, ja säädä lämpömittari hälyttämään 93-asteeseen. Sitten vain odottelua. Etenkin kassleria käyttäessä monet ovat paistaneet possua jopa 12 tuntia. Kannattaa siis varata reilusti aikaa ja kärsivällisyyttä!

Jälkilämmöt:

9

Kun sika on 93-asteinen, katkaise lämpö uunista, mutta jätä possu edelleen uuniin mittareineen päivineen. Se saa hieman jäähtyä ja tekeytyä siellä nyt noin 76-asteiseksi, jolloin sitä vasta aletaan repimään. Tässä meni aika tarkkaan pari tuntia, jona aikana itse keittelin barbeque-kastiketta ja raastelin coleslaw-aineksia.

Repiminen:

10

Tekeytynyt possu otetaan uunista, ja lämpömittari poistetaan. Possu kannattaa nostaa tasaiselle alustalle, jossa repiminen/haarukalla paineleminen on helppoa. Possun saaminen palasiksi ei todellakaan ole vaikeaa – se meinaa hajota kosketuksesta saman tien. Mahdollisen paksumman kamaran voi poistaa pinnasta, ja luut lähtevät helposti nykäisemällä. Itse hauskuus, possun vetäminen on vapaa tyylilaji. Itse käytin isoa haarukkaa, jolla riivin lihat syöntikuntoon sopivaksi erilliseen kulhoon. Ihan pieneksi silpuksi on ehkä turha possua pilkkoa, se on takuumuhevaa ja voi jäädä ihan hyvän kokoisiksi biiteiksi.

Maustaminen ja tarjoilu:

11

Maistele possua, ja jos haluat siihen mukavan tymäkän perusmaun, lisää valmiiksi riivityn possun joukkoon muutama ruokalusikallinen kuivamausteseosta, ja sekoita hyvin. Barbeque-kastikettakin voi halutessaan sekoittaa koko settiin. Mausteseosta ja kastiketta voi tarjota myös/ainostaan lisänä pöydässä, jolloin jokainen voi maustaa possua itse.

12

Tarjoa sika esim. tuoreiden sämpylöiden välissä mieleisen barbequekastikkeen (tai useampien sellaisten) ja asiaankuuluvien muiden höysteiden (ketsuppi, sinappi jne) kanssa. Coleslaw sopii sämpylöiden väliin myös hyvin. Nautinnollista hetkeä (sillä kauan se ei kestä)! 🙂

No Comments

Leave a Reply